Input:

Izuzeća od primjene zakona

1.1.2021, , Izvor: Verlag Dashöfer

3.2 Izuzeća od primjene zakona

Marijana Šperanda, dipl.oec.


Članci 29 do 47. novog zakona propisuju izuzeća, odnosno nabave na koje se ne primjenjuje Zakon o javnoj nabavi.

Jedna od najvažnijih novina kod izuzeća jesu nova izuzeća koja se odnose na pravne usluge, odnosno na odvjetničke usluge (pravno zastupanje stranaka, pravno savjetovanje) i javnobilježničke usluge. Tu vrstu usluga do sada se nabavljalo temeljem nekog od postupaka javne nabave ili u skladu s člankom 44. Zakona (II.B. usluge). Međutim, prilogom X. Zakona pod društvene i druge posebne usluge pripada i dio pravnih usluga, u mjeri u kojoj one nisu izuzete na temelju članka 29. stavka 1. točaka 5. – 9. Zakona, i to one koje se mogu svrstati pod CPV oznakama: 79100000-5 do 79140000-7 i 75231100-5.

Također su od primjene zakona izuzeti i ugovori o javnoj nabavi za zajmove i kredite, dok posve novo izuzeće predstavljaju i usluge javnog željezničkog prijevoza putnika.

U okviru djelatnosti pružatelja medijskih usluga propisano je izuzeće pri sklapanju ugovora za određene audiovizualne i radijske usluge ukoliko iste imaju kulturni ili društven značaj za koje bi provedba javne nabave prema zakonskim pravilima bila neprikladna. Izuzeće se u tom slučaju odnosi na ugovore koje sklapaju sami pružatelji usluga za kupnju, razvoj, produkciju i koprodukciju programa iz redovite proizvodnje, kao i drugih pripremnih usluga kao npr. onih koji se odnose na scenarije i umjetničke izvedbe nužne za produkciju programa. Za razliku


 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: