Input:

Sporazum o zajedničkoj javnoj nabavi i mogućnost žurne nabave

9.5.2020, , Izvor: Verlag Dashöfer

16.2 Sporazum o zajedničkoj javnoj nabavi i mogućnost žurne nabave

Marijana Šperanda, dipl.oec.

Nastavno na prekogranične prijetnje zdravlju zbog Corona virusa Europska komisija je predvidjela mogućnost zajedničke javne nabave sredstava za provedbu medicinskih protumjera, a kako bi se osigurao pravedniji pristup posebnim medicinskim proizvodima te poboljšala sigurnost opskrbe, zajedno s uravnoteženijim cijenama za države članice EU-a koje u tome sudjeluju. Veliku ulogu u tome ima Sporazum o zajedničkoj javnoj nabavi, čije su pripreme započele još 2010. godine, donesen 2014. godine (zbog pandemijske gripe H1N1), a kojoj je jedna od država potpisnica i Republika Hrvatska.

Cilj mehanizma zajedničke nabave jest osigurati pravedniji pristup pojedinim zdravstvenim protumjerama te poboljšati sigurnost opskrbe uz uravnoteženije cijene za sudjelujuće države članice.

Kako bi se na odgovarajući način pripremile za slučaj ozbiljnih prekograničnih prijetnji zdravlju, institucije EU-a i države koje su pristupile Sporazumu o zajedničkoj javnoj nabavi sudjeluju u zajedničkom postupku nabave radi kupnje:

- cjepiva

- antivirusnih lijekova

- sredstava za provedbu zdravstvenih protumjera u slučaju ozbiljnih prekograničnih prijetnji zdravlju.

U trenutnim okolnostima Corona virusa, Komisija je


 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: