Input:

Smjernice za primjenu okvira za javnu nabavu u kriznoj situaciji uzrokovanoj bolešću COVID-19

9.5.2020, , Izvor: Verlag Dashöfer

16.1 Smjernice za primjenu okvira za javnu nabavu u kriznoj situaciji uzrokovanoj bolešću COVID-19

Marijana Šperanda, dipl.oec.

Globalna pandemija Corona virusa (virus COVID-19) je uzrokovala velike negativne posljedice svjetskih razmjera, ne samo u zdravstvu već i u drugim sektorima gospodarskog djelovanja. Jedno od područja koje je isto tako pogođeno, izravno i neizravno je i područje javne nabave. Slijedom toga, došlo je do određenih izmjena u provođenju postupaka javne nabave, kako od strane Europske komisije, tako i putem odluka hrvatskih nadležnih institucija.

Vezano uz javnu nabavu, Europska komisija je donijela Smjernice za primjenu okvira za javnu nabavu u kriznoj situaciji uzrokovanoj bolešću COVID-19, objavljene u Službenom listu Europske unije 01. travnja 2020. godine (pod brojem 2020/C 108 I/01).

Navedene smjernice daju odgovor na kriznu situaciju uzrokovanu pandemijom Corona virusa, i nastavljaju se zapravo, odnosno prate pravno shvaćanje donijeto još za vrijeme azilantske krize 2015. godine.

Predmetne smjernice naglašavaju fleksibilnost i korištenje različitih mogućnosti koje europske direktive, a i time i Zakon o javnoj nabavi, dopuštaju javnim naručiteljima u okviru EU kad je riječ o javnoj nabavi roba, radova i usluga potrebnima za suzbijanje krize.

Tako naručitelji mogu koristiti skraćene rokove, pa i iznimno skraćene rokove, u slučajevima iznimne žurnosti i nužnosti, npr. u slučaju žurne nabave potrepština u borbi protiv Corona virusa.

S druge strane, naručitelji mogu posegnuti za pregovaračkim postupkom bez prethodne


 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: